Menu Sluiten

Historie

Stal de Hameren is een familiebedrijf dat geleid wordt door Adriaan Okkema samen met zijn ouders Anna-Sjouk en Taeke Okkema. Het bedrijf is begonnen als een boerenbedrijf waar het land bewerkt werd door middel van paarden.

De grootvader van Anna-Sjouk, Jan Boelstra, is voor de 2e wereldoorlog begonnen met paarden die aan de basis stonden van wat nu de Ritta-stam is, merrielijn NL-015. Dit waren harde paarden die geen aansporing nodig hadden. Hard moesten ze zijn, om te werken in de zware Friese klei. Soms was het werk zo zwaar dat de paarden op de knieën liepen om vooruit te komen, maar ze gingen altijd door. Deze werkwillendheid is nog steeds verankerd in de Ritta-stam. Tijdens WOII was er een reëel risico dat deze waardevolle werkers in beslag werden genomen door de Duitsers. Jan Boelstra had de paarden echter voordat zij in beslag genomen konden worden, vernageld en de Nazi’s konden niets met kreupele paarden. Vandaar dat de paarden van de Ritta-stam nog steeds op ons bedrijf aanwezig zijn. Jan Boelstra heeft na de 2e wereldoorlog met de combinatie BOG (Boelstra, Oosterbaan en Gerbens) een aanzienlijk aandeel gehad in de omvorming van werkpaarden naar sportpaarden, door met een heldere visie te fokken. Met de combinatie BOG en het NWP (Noordelijk Warmbloed Paardenstamboek) werden veel paarden te geïmporteren uit Duitsland. Deze paarden staan aan de wieg van de Nederlandse sportfokkerij.

Freiminka in 1950
Freiminka in 1950

Zo heeft Jan Boelstra een groot aandeel gehad bij het importeren van onder andere de paarden Marco Polo, Magneet, Farn en de moeder van Sineada. Ook heeft hij de merrie Freiminka (Camillus) uit Duitsland geïmporteerd en heeft hiermee de basis gelegd voor de Freiminka-stam, merrielijn NL-038. Ook in de fokkerij is Jan Boelstra zeker niet onbelangrijk geweest voor de Nederlandse sportpaarden, zo heeft hij uit de Ritta-stam onder andere deze NWP goedgekeurde hengsten gefokt: Akteur (Amor), en de volle broers Senner en Sportman (Sineada). Ook heeft hij uit de Freiminka-stam Viola gefokt, deze Farn-dochter is zeer belangrijk geweest voor de Nederlandse sportfokkerij door haar goedgekeurde zoon Topas (Marco-Polo) en kleinzonen Vindicator (Amor) en Jodokus (Ramiro).

De Ritta-stam en de Freiminka-stam zijn nog steeds de twee stammen waar we bij Stal de Hameren mee fokken.

De naam Stal de Hameren is een afgeleide van de naam van het gebied waar het bedrijf zich in bevind. Dit gebied heette de Hameringen, en in de 17e eeuw is de streeknaam omgedoopt tot de Hameren. Halverwege de 20e eeuw is het gebruik van de streeknaam van de kaart verdwenen.

Stal de Hameren is een allround paardenbedrijf waar alles wat met paarden te maken heeft gedaan wordt. Zo is Stal de Hameren een dekstation, stoeterij, opfokbedrijf, sportstal en bieden we zomers weidegang voor 1 jarige en 2 jarige paarden. Maar ook organiseren we in totaal 16 wedstrijd dagen tijdens het outdoor seizoen, zowel dressuur als springen in onze mooie spring arena.