Menu Sluiten

Freiminka-stam

Bij Stal de Hameren fokken we met twee bewezen merrielijnen, welke beide begonnen zijn door de grootvader van Anna-Sjouk Okkema. Ook hebben beide stammen hun sporen in de topsport en sportfokkerij ruimschoots verdiend. Het gaat om de Freiminka-stam (merrielijn NL-038) en de Ritta-stam (merrielijn NL-015). Met verscheidene fokmerries uit beide stammen, worden ieder jaar gewoonlijk tussen de zes en de tien veulens gefokt. Hieronder wordt de Freiminka-stam uitgebreid beschreven van het begin in 1950 tot aan de presterende nakomelingen door de jaren heen tot nu.

Freiminka-stam NL-merrielijn 038

Basis
De Freiminka-stam heeft zowel in de dressuur als in de springsport haar sporen verdiend. In de topsport loopt momenteel in de dressuur Totilas (Gribaldi) onder berijder Mathias Alexander Rath. Totilas zijn moeder (Lominka) komt uit de Freiminka-stam. In de springsport komen we de Freiminka-stam tegen in de afstamming van de helaas veel te vroeg overleden Okidoki van Albert Zoer. Okidoki zijn vader (Jodokus) en grootvader (Topas) komen beide uit de Freiminka-stam. De basis voor deze merrielijn in Nederland werd gelegd door de Friese combinatie BOG. Jan Boelstra (Grootvader van Anna-Sjouk Okkema) uit Vrouwenparochie (op hetzelfde adres waar Stal de Hameren nu gesitueerd is), Wiebren Oosterbaan uit Tzummarum en Frans Gerbens uit Stiens). In 1950 importeerde deze combinatie Freiminka, die toen ook al tot het topsegment van de Oldenburgse fokkerij behoorde.

Freiminka in 1950
Freiminka in 1950

Freiminka leverde in combinatie met Cambinus de goedgekeurde hengst Camper wat volgens het rapport een kwaliteitshengst was. Hij werd eerste onder het zadel en zesde voor de landbouwwagen, dit gaf al aan waar zijn kwaliteiten lagen.  Camper is vader van vijf voor het NWP en zeven voor het VLN goedgekeurde zonen. Maar vooral Campers dochters zijn van grote waarde voor de hedendaagse sportfokkerij. Zo is het springpaard Lady Wokina (Rigoletto) van Piet Mooy is gefokt uit een dochter van Camper, maar ook de bekende Mr. Blue (Couperus) voert in directe lijn terug op een dochter van Camper.

Drie dochters, drie lijnen
Freiminka II

Freiminka bracht drie dochters die elk een eigen lijn stichtten. Haar oudste dochter Freiminka II (Feiner Kerl) is moeder van vier goedgekeurde hengsten waarvan Fortuin (Formaat) en Palermo (Polaris) van betekenis waren. Fortuin vinden we terug in de moederlijn van het Olymipsche springpaard Vital (Joe Turi) en als moedersvader van het internationale paard Vivaldi (Melanie Smith). Palermo presteerde zelf succesvol in de internationale springsport onder Johan Heins. Uit de enige jaargang van Palermo in Nederland bracht hij de merrie Lerma. Uit de nafok van Lerma komen acht internationale springpaarden waaronder sBs-hengst Moujik de Sohan (Joke Mardaga).

Raminka
De tweede inka-dochter met een eigen lijn heet Raminka (Feiner Kerl). Zij is de grootmoeder van de hengst Marius (Marco Polo) waarmee Caroline Bradley zeer succesvol was in de topsport. Binnen de Britse fokkerij was het Marius gelukt om vader te worden van het wereldberoemde springpaard Milton van John Whitaker. Daarnaast staat Raminka aan de basis van het internationale springpaard Minka’s Diamond (Indoctro) van Emile Tacken. Net als KWPN-hengst Kelvin (Flemmingh) is Minka’s Diamond gefokt uit Geminka (Ahorn).

Aminka
De derde Freiminka-dochter is verreweg de meest belangrijke voor de Nederlandse fokkerij. Aminka (Camillus) werd in 1965 moeder van de beroemde merrie Viola (Farn).  Alle paarden uit de Freiminka-stam waar op Stal de Hameren mee gefokt wordt, komen uit de lijn van Aminka en Viola.

Pedigree van Viola:

Farn
Pref
Fax I Fanatiker
Margot
Dorette Monarch
Schelle
Aminka
Model
Camillus Cambinus
Anita
Freiminka
Model, Pref
Godin
Freiheit II

Viola
Toen Anna-Sjouk Okkema Viola onder het zadel had, bleek Viola een enorm springtalent. Daarnaast groeide Viola uit tot één van de meest belangrijke in invloedrijke fokmerries binnen de Nederlandse sportfokkerij. Via Viola-dochter Ominka (Uppercut XX) is Viola de Grootmoeder van de kWPN-hengst Vindicator (Amor) en zijn volle broer Warrant, internationaal springpaard onder Chris Kappler. Vindicator is onder andere de vader van  het Grand Prix Dressuurpaard Condor (Stefano van Zuylen) en het internationale Springpaard Pan-Am (Michael Korompis). Het internationale springpaard Ego (Walter Gabathuler) is een zoon van Vindicator uit zijn eigen grootmoeder Viola.

Vindicator
Vindicator

In combinatie met Lucky Boy XX leverde Viola de merrie Aminka waarmee Bram Landa internationaal furore maakte bij de Young Riders.

Viola bracht met Pericles XX de dochters Usminka en Wominka. Usminka in de Grootmoeder van Internationale en goedgekeurde springhengst Iowa (Libero H) van Emma Wester. Uit een beperkt aantal dekkingen leverde Iowa het internationale springpaard Owendel van Eric van der Vleuten.

Wominka is de grootmoeder van het internationale springpaard Limminka van Emile Tacken. Limminka’s vader Topas is weer een rechtstreekse nakomeling uit Viola.

Viola’s goedgekeurde zoon Topas (Marco Polo) heeft de Nederlandse fokkerij voorzien van een groot aantal internationale springpaarden. Een kleine greep: Sovjet Look (Sven Harmsen), Aviola (Jenny Zoer) Equitana (Emile Tacken), Killian (Giuseppe Rolli), Little Big Man (Laura Chapot), Libidou (Keean White), Napoleon D (Mikael Forsten), Mondriaan (William Funnel) en Odalinda (Mattijs van Asten).

Als laatste noemen we uit de nafok van Viola haar kleinzoon Jodokus (Ramiro Z x Abgar xx). Jodokus is niemand minder dan de vader van Okidoki, een van ’s werelds beste springpaarden. Deze topper won vele prijzen onder zijn topruiter Albert Zoer. Okidoki is gefokt uit een dochter van Topas waardoor de genen van Viola dubbel vastgelegd zijn. Zo zijn zowel vader als grootvader van Okidoki onderdeel van de Freiminka-stam. De merrielijn van Okidoki is de Koteusi-stam. Ook  de eerder genoemde internationale springpaarden Limminka en Ego, waarbij net als bij Okidoki Viola’s genen dubbel vastgelegd zijn. Jodokus is eveneens de grootvader van de inmiddels NRPS-goedgekeurde hengst Bodubai (Berlin x Jodokus x Akteur). Wat tevens ook lijnenteelt is op Viola B.

Topas
Topas

Pedigree van Okidoki:

Jodokus Ramiro
Pref
Raimond
Valine
Zyminka
Keur, Pref, Prest
Abgar xx
Keur
Viola
Model, Pref, Prest
Kentucky
Sport(spr), Ster
Topas Marco Polo
Pref
Viola
Model, Pref, Prest
Fanny Record
Rieka

Vreemde overeenkomst tussen de hengsten uit de Freiminka-stam: Zowel Vindicator als Topas als Jodokus zijn afgekeurd geweest door het KWPN om uiteenlopende redenen. Toch hebben ze alle drie een enorm positieve invloed op de sportfokkerij, door veel internationaal presterende nakomelingen te leveren. De Freiminka’s passen kennelijk niet in het selectie-systeem van het KWPN, maar op het feit dat ze een grote bijdrage leveren aan de topsport en de topfokkerij valt niets af te dingen.