Menu Sluiten

Ritta-stam

Bij Stal de Hameren fokken we met twee bewezen merrielijnen, welke beide begonnen zijn door de grootvader van Anna-Sjouk Okkema. Ook hebben beide stammen hun sporen in de topsport en sportfokkerij ruimschoots verdiend. Het gaat om de Freiminka-stam (merrielijn NL-038) en de Ritta-stam (merrielijn NL-015). Met verscheidene fokmerries uit beide stammen, worden ieder jaar gewoonlijk tussen de zes en de tien veulens gefokt. Hieronder wordt de Ritta-stam uitgebreid beschreven van het begin van voor de 2e Wereldoorlog tot aan de presterende nakomelingen door de jaren heen tot nu.

Ritta-Stam NL-merrielijn 015

Basis
Voor de 2e Wereldoorlog werd de basis van de Ritta-Stam gelegd door Jan Boelstra. De merrie Edeldame (Edelman) en dochter Erfdame (Kwaliteit) werden gebruikt voor het zware werk op het land. Deze merries toonden een grote werkwillendheid die nog steeds veranKerd is in de huidige nazaten van de Ritta-stam.

Ritta (Tello) was een van de drie nakomelingen van Erfdame en staat aan de basis van NL-merrielijn 015, welke door de jaren heen tal van internationale springpaarden en dekhengsten voortbracht. In combinatie met Sinaeda bracht Ritta de goedgekeurde hengsten Senner en Sportman voort.

Twee zonen, twee dochters
De ster-preferentie merrie Ritta bracht in totaal vier nakomelingen voort, de reeds besproken hengsten Senner en Sportman en de merries Jonkvrouw (Sinaeda) en Sheila (Assad). Deze twee merrie zijn verantwoordelijk voor de verdere vertakking en ontwikkeling van de Ritta-stam.

Model merrie Jonkvrouw bracht de door het KWPN goedgekeurde dekhengst Akteur (Amor). Deze hengst werd tevens internationaal gestart door Hans Horn. Naast Akteur bracht Jonkvrouw de keurmerrie Erfdame (Magneet), welke in 1973 de keur-preferente prestatiemerrie Olympia (Marco Polo) voortbracht. Deze Rittalijn waarvan Jonkvrouw aan het hoofd staat bracht vele talentvolle paarden waar tegenwoordig nog tal van aanwezig zijn op Stal de Hameren.

Na Jonkvrouw bracht Ritta, de model prestatiemerrie Sheila. Deze nakomeling van Assad is de moeder van bijzonder goede paarden, waarvan vele een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse topsport en fokkerij. Dochter Geroma (Sinaeda) bracht via de keur preferente prestatiemerrie Lydia (Uppercut, de door het KWPN goedgekeurde dekhengst Triton (Erdball) en de door het NRPS goedgekeurde dekhengst Nautilus (Nimmerdor). Deze hengsten hebben hun waarde bewezen in de fokkerij. Na Geroma, zorgde Sheila voor de nakomeling Warszawianka (Ramiro), welke de NRPS hengst Lesley Z (Landlord) voortbracht.

De merries Geroma en Warszawianka, werden gevolgd door Niëto (Rosenberg) en de ster preferente merrie Sandria (Amor), welke aan het hoofd staat van een Rittalijn, waarvan tegenwoordig nog enkele nakomelingen aanwezig zijn in Vrouwenparochie. Deze lijn is onder andere verantwoordelijk voor de KWPN hengsten Zadok (Nimmerdor X Marco Polo) en de merrie Olga Lowina (Jodokus X Topas).

Olga Lowina
Een bekende nakomeling uit deze Stam is Olga Lowina (Jodokus). Deze door Albert Zoer bereden merrie is samen met wereldtopper Okidoki één van de drie eerste nakomelingen van Jodokus en werd geëxporteerd naar Japan.

Zadok
Zadok

Zadok
De hengst Zadok (Nimmerdor x Marco Polo) stond in 1990 op de voorpagina hengstenkeuringscatalogus, die destijds best presterende KWPN-hengst aller tijden was. Hij won als 7-jarige diverse wereldbekerwedstrijden (waarbij zelfs 2 weekenden op een rij) en was in 1989 als 8-jarige negentiende in de wereldbekerfinale.

Toen hij in 1996 bij het KWPN op de hengstenkeuring voorgebracht zou worden, werd dit door het KWPN niet toegejuicht maar afgewezen. Van de nakomelingen van Zadok zijn opvallende resultaten in de internationale springsport bekend. Zadok zelf was op grond van zijn prestaties “approved” (volledig goedgekeurd) bij het Anglo European Studbook, dat ook in Nederland werkzaam is en hier in Zadok een belangrijke ambassadeur had.

Akteur
Akteur

Akteur
Akteur (Amor x Sinaeda) presenteerde zich na een schitterende carrière als internationaal springpaard tot en met 18 jaar over 1.60 parcoursen met uitmuntende gangen op de Hengstenkeuring van 1983. Inmiddels was bekend dat Akteur topprestaties vererfde. De hengstenkeuringscommissie keurde desondanks Akteur niet meer goed als dekhengst, omdat hij (volgens hen) niet meer past in de vooruitgegane fokkerij. Dankzij een eigenzinnige herkeuringscommissie (die daarna onmiddellijk door het KWPN-bestuur werd vervangen) is Akteur voor de fokkerij behouden gebleven en heeft hij nog vele goede springpaarden en dressuurpaarden gebracht.