Menu Sluiten

Jodokus

Geboortejaar: 1991
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.70 m

Goedgekeurd bij: A.E.S.
Afstamming: G. Ramiro Z x Abgar x Farn

Jodokus

Jodokus is een telg uit de Freiminka-stam waar al veel topspringpaarden zijn voortgekomen. Zijn moeder is de keur, preferente prestatie merrie Zyminka (Abgar x Farn) welke meer dan 10 nakomelingen heeft gebracht welke in de sport Z of hoger lopen/liepen, en grootmoeder Viola B is de moeder van onder andere de KWPN goedgekeurde hengst Topas. Verder zijn uit de Freiminka-stam zijn onder andere de volgende paarden voortgekomen: Warrant (Chris Kappler), Aminka (Bram Landa), Iowa (Emma Wester) en Limminka (Alison Firestone) en dus topspringgenenvererver Topas.

Ramiro
Pref
Raimond Ramzes
Infra
Valine Cottage Son
Holle
Zyminka
Keur, Pref, Prest
Abgar xx
Keur
Abernant xx
Karadja xx
Viola
Model, Pref, Prest
Farn
Pref
Aminka
Model

Jodokus is in 1994 aangewezen voor het KWPN-verrichtingsonderzoek. Tijdens de verrichting bleek dat Jodokus mentaal niet bestand was tegen het trainingssysteem in Ermelo. Jodokus had als jonge hengst (en heeft dat nu nog) veel beweging nodig om goed in zijn vel te zitten. Maar in Ermelo was het enige moment dat ze de stal uit mochten het half uur dat ze hard getraind werden. Hierdoor verzuurden zijn spieren, en was Jodokus er zo slecht aan toe dat Anna-Sjouk zich genoodzaakt zag Jodokus uit het onderzoek terug te trekken waarna Jodokus kon beginnen met zijn revalidatie. Jodokus heeft dat jaar 4 merries gedekt. Van deze 4 zijn er 3 ouder geworden dan 1 jaar. Vervolgens is er een verkocht naar Engeland en deze is uit het zicht verdwenen. Na een revalidatie van 2 jaar was nog onduidelijk of Jodokus ooit weer sterk genoeg zou worden om te springen. Anna-Sjouk heeft Jodokus jaren dressuur gereden om hem sterker te maken. Zo heeft Jodokus de Z2 dressuur bereikt.  In 2001 kwam er vraag naar Jodokus door Arend Zoer, deze had inmiddels de 2 in Nederland gebleven nakomelingen van Jodokus in eigendom. Dit waren Okidoki (Jodokus x Topas) en Oilily=Olga Lowina (Jodokus x Topas). In 2001/2002 heeft Albert Zoer Jodokus naar het Z-springen gereden en in dat jaar heeft Jodokus zijn 2e lichting merries gedekt. Zo zijn na het jaar van Okidoki pas in 2003 de daar op volgende nakomelingen geboren. Jodokus bevrucht zeer goed.

De bruine ruin Okidoki is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste steunpilaren binnen de Nederlandse springequipe. Na een jarenlange opleiding werd het geduld en geloof van zijn ruiter Albert Zoer eind 2007 beloond met een prachtige overwinning van de Wereldbeker in Verona en de Grote Prijs in Linköping. Begin 2008 kon daar winst in de Grote Prijzen van Den Bosch en Hardelot aan worden toegevoegd. Okidoki werd in de wereldbekerfinale van 2009 3e en ook 3e tijdens het europees kampioenschap 2009 en heeft nog veel andere prijzen gewonnen. Okidoki was zonder meer het beste Nederlandse springpaard van de afgelopen decennia.

De andere reeds volwassen nakomeling is Olga Lowina (Jodokus x Topas), met deze schimmelmerrie heeft Albert Zoer het nationaal 1.50 m parcours gesprongen. Deze is geëxporteerd naar Japan en is ook uit het zicht verdwenen.

Jodokus is tevens grootvader van de inmiddels NRPS goedgekeurde hengst Bodubai (Berlin x Jodokus) welke ook bij Stal de Hameren beschikbaar is.

Jodokus

Jodokus is qua postuur, kleur en karakter een typische “Minka“. Langgelijnd met veel front en uitdrukking, met een karakter dat zich kenmerkt als eigenzinnig, energiek maar vooral zeer werkwillig.