Menu Sluiten

Viola

De derde merrie nakomeling uit Freiminka (de stammoeder van de Freiminka-stam) genaamd Aminka (Camillus) bracht één nakomeling in combinatie met de hengst Farn. Hieruit kwam in 1965 een modern veulen genaamd Viola B. Viola B is gefokt door dhr J.S. Boelstra te Vrouwenparochie. Viola B was als veulen zeer modern voor die tijd. Op de veulenkeuring behaalde ze met gemakt een 1e premie, en dit ook als enter en als twenter. Op tweejarige leeftijd werd Viola voor het eerst gedekt, en leverde een jaar later het merrieveulen Ceminka (Magneet). Datzelfde jaar 1968 werd Viola model merrie. Viola b haalde op haar eerste drie nakomelingen het preferentschap in 1976. Op deze zelfde drie nakomelingen werd ze prestatie. Inmiddels is Viola B drie keer preferent en drie keer prestatie. In haar beginperiode als fokmerrie werd Viola in de sport uitgebracht, ze liep M-springen en M-dressuur. Dhr. J.S. Boelstra was zeer vooruitstrevend en koos voor deze moderne merrie vooral volbloedhengsten. Dit was niet onverdienstelijk. Na het overlijden van dhr. J.S. Boelstra kwam Viola op naam van zijn kleindochter Anna-Sjouk. Alle paarden die tot de Freiminka-stam behoren op Stal de Hameren stammen af van Viola.

Pedigree van Viola

Farn
Pref
Fax I Fanatiker
Margot
Dorette Monarch
Schelle
Aminka
Model
Camillus Cambinus
Anita
Freiminka
Model, Pref
Godin
Freiheit II

Viola als topvererfster
Onder het zadel van Anna-Sjouk Okkema-Koopmans bleek Viola een enorm springtalent. Daarnaast groeide Viola uit tot één van de meest belangrijke in invloedrijke fokmerries binnen de Nederlandse sportfokkerij.

Via Viola-Dochter Ominka (Uppercut XX) is Viola de Grootmoeder van de kwpn-hengst Vindicator (Amor) en zijn volle broer Warrant, internationaal springpaard onder Chris Kappler. Vindicator is onder andere de vader van  het Grand Prix Dressuurpaard Condor (Stefano van Zuylen) en het internationale Springpaard Pan-Am (Michael Korompis). Het internationale springpaard Ego (Walter Gabathuler) is een zoon van Vindicator uit zijn eigen grootmoeder Viola.

In combinatie met Lucky Boy XX leverde Viola de merrie Aminka waarmee Bram Landa internationaal Furore maakte bij de Young Riders.

Viola Bracht met Pericles XX de dochters Usminka en Wominka. Usminka is de grootmoeder van Internationale en goedgekeurde springhengst Iowa (Libero H) van Emma Wester. Uit een beperkt aantal dekkingen leverde Iowa het internationale springpaard Owendel van Eric van der Vleuten.

Wominka is de grootmoeder vanhet internationale springpaard Limminka van Emile Tacken. Limminka’s vader Topas is weer een rechtstreeksenakomeling uit Viola.

Topas
Viola’s goedgekeurde zoon heeft de Nederlandse fokkerij voorzien van een groot aantal internationale springpaarden. Een kleine greep: Sovjet Look (Sven Harmsen), Equitana (Emile Tacken), Killian (Giuseppe Rolli), Little Big Man (Laura Chapot), Libidou (Keean White), Napoleon D (Mikael Forsten), Mondriaan (William Funnel) en Odalinda (Mattijs van Asten).

Pedigree van Topas

Marco
Polo
Pref
Poet xx Janitor xx
Priska xx
Mirakel Altan
Mira II
Viola
Model, Pref, Prest
Farn
Pref
Fax I
Dorette
Aminka
Model
Camillus
Pref
Freiminka
Model, Pref

Jodokus
Als laatste noemen we uit de nafok van Viola haar kleinzoon Jodokus (Ramiro Z x Abgar xx) Jodokus is niemand minder dan de vader van Okidoki, `s werelds beste springpaard. Deze topper wint vele prijzen onder zijn top ruiter Albert Zoer. Okidoki is gefokt uit een dochter van Topas waardoor de genen van Viola dubbel vastgelegd zijn. De merrielijn waar Okidoki uit gefokt is is de Koteusi-stam. Net als eerder genoemde internationale springpaarden Limminka en Ego, waarbij Viola’s genen ook dubbel vastgelegd zijn.

Pedigree van Jodokus

Ramiro
Pref
Raimond Ramzes
Infra
Valine Cottage Son
Holle
Zyminka
Keur, Pref, Prest
Abgar xx
Keur
Abernant xx
Karadja xx
Viola
Model, Pref, Prest
Farn
Pref
Aminka
Model

Alle nakomelingen van Viola:

Naam Geslacht Jaar Vader Predikaten Sportprestatie
Ceminka Merrie 1968 Magneet Keur Z-spr, Z dress
-gust- 1969
Laminka Merrie 1970 Pericles xx Keur, pref Z-spr, Z dress
Mario Hengst 1971 Pericles xx ster Z-spr, Z-dress
Nimrod Hengst 1972 Marco-Polo Z-spr
Ominka Merrie 1973 Uppercut xx Keur, pref
Pallas Hengst 1974 Solaris xx onbekend
Revanche Hengst 1975 Solaris xx onbekend
-gust- 1976
Topas Hengst 1977 Marco-Polo Ggk KWPN Z-spr
Usminka Merrie 1978 Pericles xx Keur, pref, prest
Vrijheid Hengst 1979 Pericles xx NDP ZZ
Wominka Merrie 1980 Pericles xx Ster, pref, prest
Zijminka Merrie 1981 Abgar xx Keur, pref, prest
Aminka Merrie 1982 Lucky Boy xx Ster, sport(spr) NSP 1.40
-gust- 1983
Camper Hengst 1984 Ariban xx Z-spr
-gust- 1985
Ego Hengst 1986 Vindicator ISP 1.60
Formidabel Hengst 1987 Sovereign Bill xx Ster M-spr
G Hengst 1988 Purioso doodgeboren
-gust- 1989
Iminka Merrie 1990 Triton Elite
J 1991 doodgeboren
19 nakomelingen 8 Merries10 Hengsten1 onbekend 1968-1991= 23 jaar
dienst
  3x preferent 3x prestatie